
Hyvän kuuntelun taidot näkyvät lakimiehen ammattitaidossa asiakkaissa. Ei ole itsestään selvää, että asiakkaat uskaltavat tuoda esiin epäkohtia ja näyttää haavoittuvaisuutensa. Tämä lähtee ammattilaisesta ja hänen läsnäolostaan. Välittämisen tunne asiakuudessa sitouttaa ja herättää halun löytää ratkaisut yhdessä.
Lakimiehen työ kaiken kaikkiaan alkaa siitä, että kuunnellaan. Istutaan hiljaa, kuunnellaan asiakasta, kirjoitetaan muistiinpanoja ja tehdään tarkentavia kysymyksiä. Vasta kun tilanne on selvitetty perinpohjin, lähdetään miettimään ratkaisuja ja/tai mahdollisia toimenpiteitä. Hyödyt ovat täten kaksisuuntaisia ja asiakkaan tapausta edesauttavia.
Opiskeluaikana luennolla sanottiin, että hyvä lakimies osaa kysyä kysymyksiä. "Hyvä lakimies kysyy joka tilanteessa vähintään kolme vastakysymystä ennen kuin vastaa asiakkaalle yhtään mitään. Hyvä lakimies ei koskaan vastaa mihinkään tekemättä ensin muutamaa vastakysymystä."
Tämä neuvo jäi mieleen, ja sitä olen paljon pohtinut.
Ja se on ihan totta.
Kuuntelematta ei pääse tilanteeseen kiinni. Kuuntelematta ei voi suositella ratkaisuja. Kuuntelematta voidaan vahingossa luoda lopputulos, joka ei olekaan asiakkaan toiveen mukainen tai asiakkaan kannalta paras/sopivin.
Kuuntelun taito ei valitettavasti ole varma asia joka tilanteessa, joten sen harjoittaminen ja siitä muistuttaminen ovat kultaakin kalliimpia työkaluja. Niin asiakaskohtaamisissa kuin elämässä muutenkin.
Tiedän, että ihmiset ketä tapaan, tulevat kuulluiksi. Kaikki lähtee kuuntelemisesta.
Lakimies Läsnä,
Maiju Rihtniemi
Posted in Blogi