
Kuolinpesä on itsenäinen verovelvollinen. Kuolinpesää verotetaan kuten luonnollisia henkilöitäkin (=ihmisiä), kuten verotettiin perittävää tämän eläessä.
Kuolinpesä maksaa tuloistaan tuloveroa. Kun kuolinpesä myy omaisuuttaan, maksaa kuolinpesä siitä mahdollisesti syntyneen luovutusvoittoveron. Kun/jos kuolinpesä ostaa omaisuutta, maksaa kuolinpesä varainsiirtoverot. Kuolinpesä voi siis itsenäisesti ostaa ja myydä omaisuutta.
Omaisuutta myytäessä hankintahinta on perittävän kuolinhetki ja hankintahinta omaisuuden perintöverotuksessa vahvistettu arvo. Poikkeuksiakin on.
Kuolinpesä lakkaa, kun se jaetaan. Sen jälkeen pesästä omaisuutta saanut osakas maksaa omaisuudesta aiheutuvat verot. Kuolinpesä saa esitäytetyn veroilmoituksen vielä siltä vuodelta, jolloin perintö on jaettu. Sen jälkeen osakkaat ilmoittavat saamansa tulot ja varat veroilmoituksessaan, ja kuolinpesän verotus päättyy.
Jos pesässä on vain yksi osakas, eli esimerkiksi vain yksi lapsi, ei kuolinpesää varsinaisesti edes synny. Verotuksessa kuolinpesä lakkaa olemasta, kun perukirja on toimitettu Verohallintoon. Tässä tilanteessa osakas maksaa kaikki omaisuudesta aiheutuvat verot.
Perintöverot sen sijaan eivät koskaan ole kuolinpesän veroa. Perintöveron maksavat osakkaat henkilökohtaisesti, kukin omasta osuudestaan.
Osituksella ja kuolinpesän jakamisella voidaan suurestikin vaikuttaa maksettaviin veroihin. Toisinaan kuolinpesän jakaminen on järkevää ennen omaisuuden myyntiä, toisinaan omaisuus kannattaa myydä ensin, ja pesä jakaa vasta sitten. Hyvä suunnittelu on tärkeää, jotta voidaan onnistuneesti minimoida maksettavat verot.