
Kun mietit, mitä asiakirjoja Sinun kenties olisi tarpeen laatia, kannattaa pohtia ainakin näitä:
Avioehtosopimus
Avioehtosopimuksella otetaan – yhdessä puolison kanssa – kantaa siihen, kuinka laaja avio-oikeus puolisoilla puolin ja toisin on siihen omaisuuteen, jonka kumpi tahansa omistaa. Avio-oikeus on lähtökohtaisesti rajoittamaton, koskee kaikkea omaisuutta ja syntyy automaattisesti, kun mennään naimisiin. Mikäli omassa avioliitossaan haluaa järjestää tilanteen erilaiseksi, on syytä selvittää avioehtosopimuksen eri vaihtoehdot ja laatia omaa tahtoa vastaava sopimus.
Testamentti
Testamentilla otetaan kantaa siihen, kuka ja millä ehdoilla perii omaisuuden testamentintekijän kuoleman jälkeen. Lainsäätäjä on säätänyt yhdenlaisen perimysjärjestyksen, ja jos se ei vastaa omaa tahtoa, on testamentti ainoa keino muuttaa lainsäätäjän säätämää ja vaikuttaa siihen, kenelle/keille omaisuus menee. Kuten avioehtosopimuksen, myös testamentin muoto on laissa säädetty, mutta sisällöllisesti vaihtoehtoja on paljon. Kyse on omasta viimeisestä tahdosta, joka kannattaa miettiä ja kirjoittaa huolellisesti.
Edunvalvontavaltakirja
Jos testamentilla varaudutaan omaan kuolemaan, edunvalvontavaltakirjalla varaudutaan sairastumiseen, halvaantumiseen, dementoitumiseen tm. Edunvalvontavaltakirjalla järjestetään asiat sen varalta, jos ei itse enää pysty omaisuudestaan huolehtimaan. Edunvalvontavaltakirjalla valtuutetaan toinen henkilö hoitamaan omia taloudellisia asioita sitten, kun itse ei enää siihen pysty. Edunvalvontavaltakirja on maistraatin nimittämää edunvalvojaa kevyempi ja yksinkertaisempi tapa järjestää omien asioiden hoito. Muoto on laissa määrätty, tässäkin sisältö riippuu valtuuttajan tahdosta ja toiveista.