On muutamia vääriä käsityksiä, joihin työssäni toistuvasti törmään. Tässä postauksessa selvitän asioiden oikean laidan.
Muuttuuko avioliitossa kaikki omaisuus yhteiseksi?
Ei muutu. Avioliitto ei automaattisesti muuta omistamista. Nimiperiaatteen mukaisesti jokainen omistaa nimissään olevan omaisuuden ja omaisuus on ja pysyy sen omistuksessa, joka sen on ostanut tai saanut. Omistajuus voidaan luovuttaa eteenpäin esim. myymällä tai lahjoittamalla, ja jos halutaan omaisuus yhteisiin nimiin, on kauppa- tai lahjakirjassa oltava molempien puolisoiden nimet. On tärkeää muistaa, että avio-oikeus astuu kuvioon vasta, jos/kun avioliitto päättyy, avioeroon tai toisen puolison kuolemaan.
Onko puolisolla oikeus lakiosaan?
Ei ole. Vain rintaperillisillä on oikeus lakiosaan. Rintaperillisiä ovat lapset ja lapsenlapset, ja vain heillä on oikeus vaatia lakiosaansa vainajan kuolinpesästä. Lakiosa on puolet perintöosasta.
Periikö leski aina puolet?
Ei peri. Tätä on käsitelty jo aiemmassa kirjoituksessani…
Periikö avopuoliso mitään?
Ei peri ilman hänen hyväkseen tehtyä testamenttia. Vain avioleski on toistaiseksi perintökaaren mukainen perillinen. Jos haluaa avopuolison perivän, on tästä määrättävä testamentissa.
Pitääkö kaikkien tehdä testamentti?
Ei pidä, mutta kaikkien pitää tietää, kenelle/miten oma omaisuus aikanaan periytyy. Testamentti tehdään silloin, jos haluaa liittää perimykseen ehtoja, esim. sulkea perinnönsaajien aviopuolisoiden avio-oikeuden pois, tai silloin, jos haluaa perinnön jakaantuvan eri tavoin kuin mitä perintökaari säätää, esim. tehdä avopuolisosta perillisen, siirtää omaisuutta suoraan lapsenlapsille tai antaa jollekin hallintaoikeuden omaisuuteen.
Pitääkö kaikkien naimisiin menevien tehdä avioehtosopimus?
Ei pidä eikä aina edes kannata. Pitää kuitenkin tietää, mitä avio-oikeus tarkoittaa. Mikäli tämä lainsäätäjän mielestä oikea ja oikeudenmukainen lopputulos ei itselle sovi, on selvitettävä vaihtoehdot ja laadittava avioehtosopimus sen sisältöiseksi, minkä itse kokee oikeaksi ja oikeudenmukaiseksi.
Näissä ja muissa juridisissa kiemuroissa apunasi,
Lakimies Maiju Rihtniemi
Posted in Blogi