Testamenttia ei tarvitse rekisteröidä mihinkään sen laatimisen jälkeen. Sen sijaan, tullakseen voimaan eli ns. lainvoimaiseksi testamentti on annettava tiedoksi lakimääräisille eli perintökaaren mukaisille perillisille ja näiden on se hyväksyttävä. Vasta kun kaikki lakimääräiset perilliset ovat testamentin hyväksyneet, voidaan siinä olevat määräykset saattaa voimaan. Testamentin lainvoimaistuminen tapahtuu ja toteutetaan vasta testamentintekijän kuoleman jälkeen. Hänen elinaikanaan sitä ei voi tehdä.
Testamenttia ei ole pakko hyväksyä. Perillinen, joka esim. kokee oikeuksiaan testamentilla loukatun, voi nostaa käräjäoikeudessa testamentin saajaa vastaan moitekanteen, jossa testamentin pätevyys selvitetään. Testamentin moitteella tarkoitetaan perillisen väitettä, että testamentti jollakin perusteella on pätemätön. Moiteperusteita on useita ja ne voivat liittyä testamentin sisältöön tai testamentin tekijään. Testamentin sisältöön liittyviä moiteperusteita ovat esim. muotomääräysten rikkominen, todistajan puuttuminen tai todistajan esteellisyys. Testamentin tekijään liittyviä moiteperusteita ovat esim. hänen sairaudestaan johtuva ymmärtämättömyys tai että hänet on huijattu, pakotettu tai kiristetty allekirjoittamaan testamentti tai ettei sen sisältö muusta syystä vastaa hänen tahtoaan.
Todistustaakka moiteperusteiden olemassaolosta on sillä, joka niihin vetoaa eli testamenttia moittii. Perillisen on siis kyettävä moiteoikeudenkäynnissä näyttämään toteen, miksi testamenttia ei tule pitää pätevänä. Jokaisella perillisellä on itsenäinen ja muista riippumaton oikeus moittia testamenttia.
Määräaika moitekanteelle on kuusi kuukautta testamentin tiedoksisaannista. Testamentti tulee lainvoimaiseksi, mikäli moitekannetta ei määräaikana nosteta.