Aina välillä kuulee tuon yllä mainitun ajatuksen, jonka ymmärrettävästi aika moni jakaa. Että hyvinhän nämä jutut pystyy itsekin tekemään. Turha lakimiehelle on maksaa, netistähän löytyy valmiit asiakirjamallit ihan jokaiseen asiaan.
Kyllä, netistä löytyy valmiit asiakirjat. Ja kyllä, niitä voi kaikin mokomin käyttää. Jos ”uskaltaa”.
Taannoin erään perunkirjoituksen yhteydessä tuli esiin testamentti, jonka perittävä oli itse tehnyt. Sisällön osalta kaikki oli ok, mutta molemmat testamentin todistajat olivat testamentin tekijän lähisukulaisia ja siten perintökaaren mukaan esteellisiä toimimaan todistajina. Todistajien esteellisyys johtaa siihen, ettei testamentille laissa asetettuja muotomääräyksiä ole noudatettu, joka puolestaan johtaa siihen, ettei testamentti ole pätevä, joka puolestaan johtaa siihen, ettei sen määräyksiä tarvitse noudattaa.
Testamentin pätemättömyys on kuitenkin ns. moitteenvarainen asia. Testamentti ei muutu pätemättömäksi itsestään, vaan jonkun pitää pätemättömyyteen vedota. Koska omaisuus oli testamentissa määrätty jaettavaksi rintaperillisten kesken tasan, heistä kukaan tuskin testamenttia moittii, koska kenenkään oikeuksia ei testamentilla ole vaarannettu. Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se, että testamentissa oli määrätty rintaperillisten saamat perinnöt avio-oikeuden ulkopuolelle. Jos siis rintaperillisten aviopuolisot mahdollisessa avioero-osituksessa hoksaavat asian, he voisivat vedota ehdon pätemättömyyteen ja vaatia perintöomaisuutta huomioitavaksi avio-oikeuden alaisena omaisuutena. Tällöin myös perinnöksi saatu omaisuus tulisi mahdollisesti puolison kesken puolitettavaksi ja jaettavaksi. Testamentintekijän toive ei toteutuisi – eikä varmasti perillistenkään. Huomattakoon kuitenkin, että ellei kukaan vetoa pätemättömyyteen, se ikään kuin korjaantuu itsestään.
Ollaan aika isojen asioiden äärellä, joten lakimies lämpimästi toivoo ja suosittelee, että sitten kun tehdään, tehdään kunnolla.