Testamentilla määräämme omaisuudestamme kuolemamme varalta. Testamentti laaditaan silloin, kun halutaan omaisuuden jakaantuvan eri tavoin kuin perintökaaressa säädetään. Tässä muutamia tyypillisiä tilanteita, joissa testamentti on välttämätön:
Testamentilla voidaan sulkea pois perillisten ja testamentinsaajien aviopuolisoiden avio-oikeus perityn omaisuuden osalta. Tällöin perillisen avioliiton päättyessä hänen perimäänsä omaisuutta ei huomioida puolison kesken tehtävässä osituksessa.
Testamentilla voidaan määrätä leskelle perintöä. Perintökaaren mukaan leski perii vain, mikäli vainajalla ei ole rintaperillisiä. Usein kuitenkin halutaan, että puolisokin saisi jotain, joten testamentissa voidaan leskelle jättää perinnöksi jotain vainajan omaisuutta tai määrätä hallintaoikeus kesämökkiin tai vaikka sijoitusasuntoon.
Testamentilla voidaan määrätä avopuolisolle perintöä. Avopuolisot eivät perintökaaren mukaan peri toisiaan, joten perimysoikeus on perustettava testamentilla.
Testamentilla voidaan ylittää yksi perillis- ja siten myös veroporras ja määrätä omaisuutta suoraan lapsenlapsille. Usein omat lapset ovat jo aikuisia eivätkä niin perinnön ”tarpeessa”, jolloin on järkevää tai halutaan antaa omaisuutta suoraan seuraavaan polveen. Testamentilla voidaan myös määrätä omille lapsille esim. lakiosa ja lapsenlapsille loput.
Testamentilla voidaan ylipäätään ohittaa perintökaaren perimysjärjestys ja määrätä omaisuus sukulaisten sijaan vaikka hyväntekeväisyyteen.
Kysy lisää!
Maiju Rihtniemi
Posted in Blogi