Avioehtosopimuksella otetaan – yhdessä puolison kanssa – kantaa siihen, kuinka laaja avio-oikeus puolisoilla puolin ja toisin on siihen omaisuuteen, jonka kumpi tahansa omistaa. Avio-oikeus on lähtökohtaisesti rajoittamaton, koskee kaikkea omaisuutta ja syntyy automaattisesti, kun mennään naimisiin. Mikäli omassa avioliitossaan haluaa järjestää tilanteen erilaiseksi, on syytä selvittää avioehtosopimuksen eri vaihtoehdot ja laatia omaa tahtoa vastaava sopimus.
Pitääkö kaikkien naimisiin menevien tehdä avioehtosopimus? Ei pidä. Eikä aina edes kannata. Mutta pitää tietää, mitä avio-oikeus tarkoittaa. Mikäli tämä lainsäätäjän mielestä oikea ja oikeudenmukainen lopputulos ei itselle sovi, on selvitettävä vaihtoehdot ja laadittava avioehtosopimus sen sisältöiseksi, minkä itse kokee oikeaksi ja oikeudenmukaiseksi.
Joskus avioehtosopimuksesta puhuminen koetaan epäluottamuslauseeksi puolisoa kohtaan. Näin asiaa ei kuitenkaan kannata ajatella. On tärkeää ymmärtää, että kaikkeen mitä teemme ja miten olemme liittyy oikeudellisia vaikutuksia. Kaikkeen elämiseen, kaikkiin perhemuotoihin sekä kaikkeen omistamiseen liittyy juridisia vaikutuksia – ja ne kannattaa selvittää. Rakkautta siis on selvittää elämänsä ”juridiset puitteet” ja puhua niistä yhdessä elämänkumppaninsa kanssa.
Rakkautta on…
a) tietää, mihin mikäkin olosuhde ja päätös vaikuttaa,
b) tietää miten itse haluaa tai miten yhdessä halutaan asioiden menevän, ja
c) varmistaa oman ja yhteisen tahdon toteutuminen ottamalla lakimies mukaan parisuhteeseen 😊 eli laatimalla elämänsä tärkeimmät asiakirjat.
Näissä pohdinnoissa ja päätöksissä mukanasi,
Rihtniemi Law.
Posted in Blogi