- Published: 22 touko 2023
Perunkirjoitus on kokonaisselvitys kuolinpesän tilanteesta: vainajan oikeudenomistajista sekä vainajan varoista ja veloista. Perunkirjoituksessa selvitetään kuolinpesän osakkaat eli lakimääräiset perilliset sekä mahdolliset testamentinsaajat, luetteloidaan vainajalla oleva omaisuus ja velat sekä arvostetaan varat käypiin arvoihin. Myös lesken varat selvitetään ja luetteloidaan. Perunkirjoituksesta laaditaan perukirja, johon kaikki em. asiat kirjataan. Perunkirjoitukseen kutsutaan kaikki osakkaat, mutta osallistuminen on vapaaehtoista. Perunkirjoituksen toimittavat kaksi uskottua miestä, jotka pesän ilmoittaja eli pesän varat parhaiten tunteva on valinnut. Tapana on antaa jokaiselle osakkaalle oma kappaleensa perukirjasta.
Perukirja on paitsi pohja tulevalle ositukselle ja perinnönjaolle myös veroilmoitus, jonka mukaan perintöverotus lähtökohtaisesti toimitetaan ja perintöverot määrätään.
Tämän lisäksi perunkirjoitus ja perukirja ovat kauniilla tavalla yhden ihmisen elinkaaren läpileikkaus: missä on asuttu, mitä omaisuutta on hankittu, millaisia määräyksiä tehty, millaisessa perheessä ja millaista elämää eletty jne. Perunkirjoitus on viimeinen tapahtuma, jossa kuollut henkilö itse on ns. pääosassa. Perunkirjoitusta seuraavassa osituksessa ja perinnönjaossahan huomio on jo kuolinpesän osakkaissa ja heidän välisissä neuvotteluissaan siitä, miten vainajan omaisuus jaetaan.
Posted in Blogi