Omaisuuden lahjoittaminen elinaikana seuraavaan polveen on harkinnan arvoinen seikka, sillä se tuo mukanaan joskus varsin merkittäviäkin verosäästöjä. Voit siis ajatella omaisuuden jättämistä lapsillesi myös sitä kautta, että luopuisitkin omistuksestasi vähitellen osissa, jolloin kaikki keräämäsi omaisuus ei tulisi lapsille kerralla perinnöksi. Sekä lahjavero- että perintövero ovat proggressiivisia, eli mitä enemmän saat, sitä isomman prosentin mukaan maksat veroa. On verotuksellisesti edullista saada monta pientä lahjaa verrattuna yhteen isoon perintöön.
Varsin ”helppoa” on esimerkiksi lahjoittaa omistuksessa oleva kesämökki eteenpäin lapsille, mutta jättää lahjoituksen yhteydessä siihen itselleen (ja puolisolleen) elinikäinen hallintaoikeus. Tällöin omistusoikeus siirtyy lapsille, mutta mökkiä voi itse hallita ja käyttää kuten tähänkin asti. Hallintaoikeuden pidättäminen vähentää lasten maksettavaksi tulevia lahjaveroja. Rahaa tai muuta likvidiä omaisuutta voi myös lahjoittaa, esim. tietyn rahasumman tai tietyn määrän rahasto-osuuksia. Myös asunto-osakkeita voi lahjoittaa, jopa osissa siten, että lahjoituksen kohteena voi olla vaikka 3,5 % osakkeista (jos tämä katsotaan järkeväksi).
Samoin kuin kaupasta laaditaan kauppakirja, lahjasta laaditaan lahjakirja. Lahjakirjassa todetaan lahjanantaja, lahjansaaja, lahjan kohde sekä ne ehdot, joita lahjanantaja haluaa lahjaan liittää. Lahjakirja päivätään, ja sen allekirjoittavat lahjanantaja ja lahjansaaja sekä kiinteistölahjoissa myös kaupanvahvistaja.
Lahjanantaja voi yksin päättää, mitä ja millä ehdoilla lahjoittaa. Lahjansaaja päättää vain sen, ottaako lahjan tarjotuilla ehdoilla vastaan. Yleisimmät ehdot ovat hallintaoikeuden pidättäminen sekä se, että suljetaan pois lahjansaajan aviopuolisoiden avio-oikeus lahjoitettuun omaisuuteen ja mahdollisesti myös sen tuottoon ja sen sijaan tulleeseen omaisuuteen.