Läheisen kuolema aiheuttaa perillisille/perheelle melko paljon hoidettavia asioita. Usein surutyökin jää hetkeksi tekemättä, kun monenlaiset tehtävät tulevat eteen. Moni kokee tämän helpottavanakin, kun erilaisten asioiden hoitaminen pitää ”elämässä kiinni” ja ajatukset poissa tapahtuneesta.
Tieto kuolemasta välittyy lääkärin/sairaalan kautta väestötietojärjestelmään, josta sen saavat eri viranomaiset, pankit, vakuutusyhtiöt, eläkeyhtiöt jne. Omaksi tehtäväksi jää ilmoittaa asiasta läheisille ja esim. työkavereille.
Jotta voit saada tietoja vainajan taloudellisista asioista, maksaa laskuja hänen tililtään sekä lopettaa hänen nimissään olleet puhelin-, lehti-, luottokortti-, vakuutus- ym. sopimukset, Sinun täytyy olla kuolinpesän osakas. Kuolinpesän osakkaita ovat lakimääräiset perilliset sekä leski. Osakkuusasema eli sukulaisuussuhde vainajaan osoitetaan virkatodistuksella. Tilaa virkatodistus vainajan seurakunnasta tai – ellei hän kuulunut kirkkoon – Digi- ja väestötietovirastosta. Virkatodistuksen kanssa voit pyytää ja saada myös tiedot vainajan omaisuudesta ja veloista perunkirjoitusta varten.
Melko pian on järjestettävä hautajaiset. Kannattaa selvittää, minkälaisia toiveita vainajalla kenties hautajaisten suhteen oli. On tilattava hautapaikka ja hautakivi sekä sovittava muistotilaisuudesta.
Kannattaa sulkea vainajan some-tilit tai muuttaa ne muistotileiksi. Tähän löytyy ohjeet kunkin palvelun ohjesivulta.
Juridisista seikoista tärkein on perunkirjoitus. Perukirja on luettelo vainajan varoista ja veloista sekä kuolinpesän osakkaista. Perunkirjoitukselle on laissa asetettu määräaika, 3 kk kuolemasta. Tämäkin prosessi on aloitettava melko nopeasti, koska tarvittavien asiakirjojen, mm. sukuselvityksen, hankkimiseen menee aikaa.
Ja tämän kaiken jälkeen/lomassa on tehtävä vielä se surutyö…