Taannoin luokseni tuli muutama vuosi sitten eronnut nainen, jolla ositus oli edelleen tekemättä. Hän oli jättänyt melko suuren osan omaisuutta ex-puolisonsa haltuun, koska ei ollut raaskinut ryhtyä tältä mitään vaatimaan - lasten vuoksi ja ehkä myös naiivin luottamuksen vuoksi. Hän ajatteli, että kun hän tulee omaisuuden jaossa vähän (tai varsin paljonkin) vastaan, tulee ex-puoliso sitten jossain muussa vastaan, esimerkiksi lapsiin liittyvissä asioissa. Koska näin ei sitten kuitenkaan käynyt, nainen halusi tietää, onko osituksen tekeminen vielä mahdollista.
Osituksen tekemiselle ei ole säädetty määräaikaa, vaikka sen pitkittäminen saattaakin asioita hankaloittaa. Neuvottelut aloitettiin reilu vuosi sitten. Aluksi osapuolten näkemykset olivat valovuoden päässä toisistaan - se mitä toinen vaati oli toisen mielestä täysin kohtuutonta, ja se mitä toinen väitti oli toisen mielestä kohtuutonta. Molemmilla osapuolilla oli omat asiamiehet, joiden välityksellä neuvottelut käytiin. Vielä kuukausi sitten vaikutti siltä, että ositus on annettava pesänjakajan ratkaistavaksi. Lopulta sopimus kuitenkin saatiin syntymään, ja ositus allekirjoitettiin yhdessä. Vaikka osituksissa harvoin on selkeää voittajaa ja häviäjää, sai nainen lähes sen summan, jota oli alunperin lähtenyt vaatimaan. Nainen oli helpottunut - paitsi siitä, että asia tuli nyt lopullisesti selvitetyksi ja sovituksi, myös siitä, että hän uskalsi prosessiin ryhtyä. Osituksessa tärkeintä on se, että lopputulos on molempien kannalta kohtuullinen eikä kumpikaan saa perusteetonta taloudellista etua.
Tarvittiin siis lakimiestä katselemaan tapausta ”tunteettomasti”, kertomaan miten asiat lain mukaan menevät ja neuvomaan mitä naisen kannattaa tehdä. Usein on tarpeen käyttää lakimiestä jo ihan siksi, ettei liian luottamuksen vallassa tai asioista epätietoisena tule suostuneeksi sopimukseen, joka johtaisi epäoikeudenmukaiseen lopputulokseen. Ja ylipäätään aina kannattaa selvittää, jos jokin asia askarruttaa - ehkäpä asian ratkaiseminen ei olekaan myöhäistä.
* ELÄMÄSI TUNTEET JA MITEN MUUT (EHKÄ) KÄYTTÄVÄT NIITÄ HYVÄKSEEN *
Ihmisellä on elämässään useita hetkiä ja ajanjaksoja, jolloin hän toimii voimakkaasti tunteista käsin, ja järki saattaa jäädä taka-alalle. Työssäni lakimiehenä törmään näihin tilanteisiin todella usein. Ihminen rakastuu ja menee naimisiin, lapsia syntyy ja he kasvavat aikuisiksi, avio- ja avoliittoja päätyy eroon ja ihmisiä kuolee. Näihin kaikkiin tilanteisiin – ja moniin muihin ihmisille tärkeisiin tapahtumiin – liittyy voimakkaita tunteita. Kun ihminen toimii voimakkaiden tunteiden ohjaamana, muilla ihmisillä herää joskus halu käyttää tätä olotilaa hyväkseen – usein jopa omaa etuaan ajakseen. Kerron muutamin esimerkein, minkälaisiin tapahtumiin olen törmännyt:
Elämäsi tunteet - rakastuminen Elämäsi tunteet - viha