
Mitä tarkoittaa edunvalvonta ja miten se järjestetään?
Edunvalvonnalla tarkoitetaan henkilön omaisuutta koskevien ja muiden taloudellisten asioiden hoitamista – siis taloudellisen edun valvontaa. Jos henkilö itse ei enää kykene huolehtimaan asioistaan, tarvitaan siihen tehtävään joku joka kykenee. Ketään ei jätetä vaille edunvalvontaa.
Syitä edunvalvonnan järjestämiselle voivat olla sairastuminen, halvaantuminen, dementoituminen tai muu fyysinen tai psyykkinen syy.
Holhousviranomaisena toimii Digi- ja väestötietovirasto, jonka tehtävänä on järjestää edunvalvonta sille, joka sitä tarvitsee. Edunvalvonta voidaan järjestää joko yleisen tai yksityisen edunvalvojan avulla tai henkilön itsensä tekemän edunvalvontavaltakirjan avulla.
Edunvalvontavaltakirjalla voi itse valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan omia asioitaan sitten, kun itse ei siihen enää pysty. Edunvalvontavaltakirja voidaan tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ja se tulee voimaan vasta, kun DVV on sen vahvistanut.
Edunvalvoja puolestaan määrätään silloin, jos edunvalvontavaltakirjaa ei ole tai kun joku tekee DVV:lle ilmoituksen edunvalvonnan tarpeessa olevasta henkilöstä. Edunvalvojana voi toimia joku henkilön läheinen tai muu yksityishenkilö tai kunnan yleinen edunvalvoja.
Alaikäisen lapsen edunvalvojina toimivat hänen huoltajansa. Edunvalvonta päättyy automaattisesti, kun lapsi täyttää 18 vuotta.